انواع قالب بندی بتن چیست؟
قالب بتن ریزی یکی از نیازهای اصلی در ساخت و ساز می باشد .در انواع مختلف می باشد که این تنوع هم از لحاظ جنس قالب می باشد و هم از نظر شکل و اندازه قالب متفاوت می باشد که در ادامه بهتر به آن پرداخته شده است.
صنعت ساخت و ساز امروز در مرحلهای قرار دارد بتن نقش بسیار مهمی در آن بازی میکند. امروز، صنعت ساخت و ساز به سقف و دیوار خانهها و کارخانهها محدود نمیشود. پل، سد، رمپ فرودگاه، نیوجرسی بزرگراه، سکوی استادیوم و موارد دیگری که احتمالا همین حالا به ذهن شما خطور کرد، همه و همه از بتن ساخته میشوند. مرحله اول از ساخت سازههای بتنی، قالب بندی نام دارد. عمودگستر در این مقاله، در مورد قالب بندی بتن، انواع قالب بندی و دستورالعملهای آن، نکات مهم در قالب بندی و…، اطلاعاتی را در اختیارتان قرار میدهد.
قالب بندی بتن چیست؟
انواع قالب بندی را بشناسید
انواع قالب بندی از نظر جنس قالب
انواع قالب بندی از نظر کاربرد قالب
قالب بندی بتن چیست؟
قالب بتن، یک سازه موقتی در صنعت ساخت و ساز است که به منظور شکل دادن به ساختمان مورد نظر، استفاده میشود. هنگام بتن ریزی، وقتی بتن در حالت مایع قرار دارد، درون قالب ریخته میشود و بنابر خاصیت مایعات که در هر ظرفی ریخته شوند، شکل آن را به خود میگیرند، به شکلی که مد نظر مهندسان است، در میآید.
در قالب بندی بتن، از چوب و فلز استفاده میشود. قالب بندی فلزی در ایران بسیار رایج است. در این نوع قالببندی، سطحی از قالب که با بتن تماس دارد، بسیار صیغلی است و در نهایت، شکل مورد نظر را به سازه میدهد.
قالب بسته شده، باید تحمل کافی برای وزن مایع بتن را داشته باشد. یکی از مصالح قالب بندی بتن که باعث استحکام بیشتر و تقویت مقاومت سازه میشود، سولجر نام دارد.
به طور کلی، زمانی که بتن استحکام کافی را به دست آورد، قالبها برداشته میشوند. اما در برخی شرایط نیز ممکن است در جای خود باقی بمانند که به آن قالب دائمی گفته میشود.
عمدتاً چوب و فولاد، موادی هستند که بیشتر برای قالببندی بتن استفاده میشوند. مواد دیگری هم هستند که برای کاربردهای تخصصی استفاده میشوند.
صنعت ساخت و ساز، با شروع فناوری مدرن، رشد سریع و قابل توجهی را نشان داده است. امروزه نقشههای ساختمانی و طرحهای سازههای بزرگ، با استفاده از نرم افزار ایجاد میشود که سرعت، اثربخشی و ایمنی ساخت و ساز را بهبود میدهند و در کنار آن، هزینهها را به میزان قابل توجهی پایین میآورند.
مزایای قالب بندی فلزی
قالب بندی سقف و قالب بندی ستون
قالب بندی سقف و قالب بندی ستون
انواع قالب بندی را بشناسید
پس از آشنایی با قالب بندی بتن نوبت به آن می رسد که انواع قالب بندی را بشناسید. قالب بندی بتن را میتوان از دو نظر دستهبندی کرد که عبارت هستند از:
انواع قالب بندی از نظر جنس قالب
انواع قالب بندی از نظر کاربرد
انواع قالب بندی از نظر جنس قالب
در این نوع دسته بندی، قالببندی را بر اساس جنس قالبها از یکدیگر جدا میکنند که تقسیمبندی زیر را نتیجه میدهد:
قالب بندی چوبی
قالب بندی فولادی
قالب بندی آلومینیومی
قالب بندی تخته سه لا
قالب بندی پلاسیتکی (پلیمر)
قالب بندی فایبرگلاس
بیشتر بخوانید: کفراژ بندی داربست و شیوه انجام آن
انواع قالب بندی از نظر کاربرد قالب
در این نوع از دسته بندی قالب ها، برای جدا کردن قالب بندیها نوع کاربردشان را در نظر میگیریم که دستههای زیر را پیش رویمان قرار میدهند:
قالب بندی سقف
قالب بندی ستون
قالب بندی دیوار
قالب بندی فونداسیون